"Fizetőképességet igazoló dokumentumok szükségesek"

Írja valaki az egyik albérletes hirdetésben. Hogy micsoda? Én igazoljam a fizetőképességemet? Hogy képzeli? Egy tulajdonosnak sincs ilyen jogköre. Nincs joga megkérdőjelezni, hogy tudok-e fizetni a későbbiekben is.  Hiszen ezért van a KAUCIÓ.
Mi lesz a következő? Vagyonnyilatkozatot kell majd csinálnom, mielőtt albérletet keresek? Mélységesen felháborító. Ráadásul a hirdetés így szól

"A lakásbérleti díja: 70.000 Ft /hó. A rezsi egyéni mérőórák alapján átlag 25.000 Ft / hó. A közös költség 15.000 Ft /hó. A rezsit és a közös költséget a bérleti díjjal egyidejűleg kell fizetni. Minimum 2 havi kaució és fizetőképességet igazoló dokumentumok szükségesek! "

Nos. Fizessek ki 2 havi kauciót; 140 000 forint. Gondolom plusz az első havit előre, azaz 210.000 forintot. És még ezek után fizetőképességet igazoló dokumentumokat mutassak be? Akkor én meg hiteles tulajdoni lapot kérek és ÁFA-s számlát, meg persze Lakcímbejelentést!

Nyilvánvaló, hogy kiröhögnének a tulajdonosok. Én meg, ezért fel sem keresem az ilyen hirdetőket. Ha van olyan ember aki bevállalja, hát hajrá...

 Ennek vannak durvább kombinációi is, sajnos. A hirdető 3 havi kauciót kér, a fentiek alapján 70.000 Ft havi lakásbérleti díjjal kalkulálva, plusz az első havi előre, tehát pengessek ki 280.000 forintot, egy olyan lakásért, amiből mondjuk, elnézést a kifejezésért, a "nagyszülők kihaltak", és egy porszívózás után adnák a kezembe a lakás kulcsait. Remélem, hogy a hirdetőre rárohad a lakás, és soha de soha senki nem veszi ki. 2012-ben, amikor így is annyi terhet viselnek a dolgozó emberek, hogy képzelheti egy főbérlő, hogy ilyen kritériumokkal bárki is szóba áll vele.